tirsdag 12. mai 2009

Knut Hamsun (1859- 1952)
Av Nanna- Lill Røst

Modernismen fant sted på slutten av 1800- tallet og begynnelsen av 1900- tallet i vesten. Modernistenes tankegang vektlegger menneskets evne til å skape, forandre og forbedre alle sine omgivelser. Dette ved hjelp av eksprementering, teknologi og vitenskap. Hamsun var opptatt av å skildre menneskene som de var framfor å skildre dem stereotypisk slik realistene gjorde. Dette gjorde ham veldig nyromantisk. Skillet mellom romantikken og realismen er at i naturalismen og realismen ble mennesket framstilt som et enkelt individ som var et produkt av miljø og arv. Også var det et sterkt syn på at skjebnen var determinert og veldig opptatt av samfunnsrelaterte temaer, som menneskenes slit med fattigdom og elendighet. I nyromantikken var forfatterne mer opptatt av hvordan mennesket var og hvordan sinnet og følelsene fungerte. Det ble sett på som enestående at menneskene hadde slike sterke følelser og dette kunne defineres som en menneskelig mystikk. Hamsun var en av de aller fremste nyromantikerne.
Da boka sult kom ut viste Hamsun at han var en ekte representant for nyromantikken. Her brøt han med den tradisjonelle skrivemåten og med dette startet han den nye litterære epoken.
Knut Hamsun ble oppvokst på Hamarøy i Nordland. Han bodde hos sin onkel som han mistrivdes sterkt hos. Onkelen var meget religiøs og streng. Hamsun flyttet fra onkelen sin da han var 15 år gammel etter mange rømningsforsøk. Han debuterte med en bok kalt ”Den Gaadefulde” som ikke ble noen stor suksess. Han flyttet til København der han håpet på suksess, men da han ikke slo igjennom flyttet han tilbake til Norge. Hamsun hadde en 4 års periode han bodde i USA der han tok flere forskjellige jobber som en vanlig immigrant. Da Hamsun bodde i København hadde han utgitt en liten del av romanen ”Sult” i tidsskriften kalt ”Ny Jord” i 1888. Teksten fikk mange flotte anmeldelser og en stund etter dette ble hele boka ”Sult” utgitt og med dette fikk Hamsun sitt litterære gjennombrudd.
Hamsun reiste rundt i Norge og holdte foredrag om moderne psykologisk litteratur. Han ønsket å markere seg sterkt, og ved å få dette til ville han nedkjempe forfatterne Henrik Ibsen og Aleksander Kielland, to av de fremste realistiske forfatterne i Norge. Han var spesielt ivrig på å overkjøre Ibsen som han mente skrev gammelmodig litteratur.
Hamsun møtte Adolf Hitler i 1943. Knut Hamsun var en av Hitlers favorittforfattere, og Hitler ble skuffet da han møtte sin favorittforfatter og Hamsun bare ønsket å prate om politikk. Av dette ble Hitler svært fornærmet og kastet Hamsun på dør. Knut Hamsun støttet tyskerne både under første og andre verdenskrig, som han viste ved at han skrev gjentatte tyskvennlige avisinnlegg under andre verdenskrig.
Hamsun hadde to koner i løpet av sitt liv. Da hans første ekteskap var med Bergljot Bech fra 1898- 1906. Med henne fikk han sin datter Victoria. Han giftet seg på nytt i 1909 med skuespilleren Marie Andersen, en 22år yngre kvinne. Han forble gift med henne til hans død, og med henne fikk han 4 barn.
Hamsun ble innlagt på psykiatrisk sykehus etter krigen da han ble mistenkt for å ha en sinnslidende sykdom. Legen friskmeldte Hamsun og sa at han ikke var sinnsyk på noen måte, men hadde ”varig svekkende sjelsevner” som ikke var strafferettslig tilregnelig. I ettertid har mange mistenkt at denne diagnosen var påtalemyndighetenes bestilling fordi de ville unngå pinligheten ved at en tidligere nobelspris vinner skulle bli fengslet.
Hamsun reiste til Nørholm som gammel. Han var både døv, hadde dårlig syn og slet med skjelvende hender. Han fullførte en bok han hadde startet med en tid tilbake kalt ”Paa Gjengrodde stier”. Hamsun døde på sitt soverom i 1952 i Nørholm.
Hamsun har mistet noe av sitt rykte ved at han støttet nazistene under andre verdenskrig. Mange brant Hamsun bøkene for hans svik mot den norske nasjonen under krigen. Etter at krigen kom mer på avstand mildnet folks bilde på Hamsun. På Prestøy I Hamarøy pågår en bygging av ”Hamsun senteret” som skal informere om forfatterens diktning og liv. Dette er planlagt ferdig i 2009.





Kilder:
Nyromantikken:
http://no.wikipedia.org/wiki/Modernisme#Kjente_modernister
Modernismen:
http://no.wikipedia.org/wiki/Modernisme#Kjente_modernister
Knut Hamsun:
http://no.wikipedia.org/wiki/Knut_Hamsun#Oppvekst